Elveszett Világ

Néhány "íratlan" szabály az Interneten keresztül
történő kommunikációval kapcsolatban

Az Internet egy írásos fórum. Tekintettel arra, hogy a legtöbb esetben midennemű "hangos" kommunikáció kizárt, ezért az idők során kialakult néhány általánosnak is tekinthető szabály, amit ahhoz, hogy emberszámba vegyenek bennünket, célszeru betartani.

Az első, és talán közeli ismerősök, barátok között a legfontosabb: Mikor vegyünk egy közlést komolyan, es mikor tekintsük azt viccnek, tréfának, úgy általában komolytalannak. Ennek eldöntésére az Interneten (mind az email-ben, az irc csatornákon, és a mudokon is) egy "smilie"-nak, vagy (ezt a magyar szót nem nagyon használjuk) mosolynak nevezett karaktersorozat vált elterjedté, amelynek az idők során rengeteg változata jelent meg. Pl.: :-)
Ha ezt úgy nézzük, hogy a fejünket 90 fokkal balra elfordítjuk, egy mosolygó arcot látunk...
:) - Ez itt már egy kurtított változat, amelynek nincsen ugyan orra, viszont sokkal egyszerubb beírni. Azonnal adódik, hogy a felfelé görbülő száj helyére a nyitó zárójellel akár lefelé görbülőt is tehetünk. Pl.: :-( Ez értelemszeruen a vidám mosoly ellentétét jelenti: szomorú pofát vág az illető, aki ilyet ír valahova. Ennek a "smilie"-nak rengeteg sok változata terjedt el, amelyek mind más arckifejezést hivatottak szimbolizálni. Egy kis csokor a leggyakoribbakból:

Szokás még a jókedv fokozottságának jelzésére több )-et használni, természetesen ez a bánatos arcocskára is vonatkozik. Pl: :)))))))) - Ez itt már azt jelzi, hogy az illetőnek marha jó kedve van, vagy csak egyszerűen spontán örül valaminek, de nagyon...

És a többi... Fontos! Azokat a mondataidat, amik mögé, elé, közbe, stb. nem teszel smilie-t, a legtöbben komolyan fogják venni! Ezt jól jegyezd meg, mert rengeteg példa volt már arra, hogy emiatt az apró hiányosság miatt komoly nézeteltérések támadtak, mert az illető komolyan vett valamit, amit csak viccnek szántak.

Beszéd közben azért van még egy-két fontos dolog. Mit csinálsz pl akkor, amikor már beszélgetőpartnered teljesen felbosszantott az értetlenkedésével? Hehe, természetesen kiabálni kezdesz vele. Az Interneten ezt azzal jelzed, hogy mondandódat CSUPA NAGY BETŰVEL ÍROD. Félreértések elkerülése végett ez a forma nem a nyomatékosítást jelenti, hanem azt, hogy KIABÁLSZ!!! A legtöbben ezt úgy értelmezik, hogy valami bajod van az illetővel.

A fentebb említett nyomatékosítást egy másik módszerrel szokás jelölni, pl így: "A nagybetukkel írás az Interneten _nem_ a nyomatékosítást jelenti." Vagyis: azt a mondatrészt, amit a többi közül ki szeretnénk hangsúlyozni, "_" (alulvonás) karakterek közé tesszük.

És végül az utolsó fontos szabály: Ne floodolj! A flood azt jelenti, hogy rövid időn (1-5 mp) belül több sornyi szöveget jelenítesz meg valaki másnak a képernyőjén. Ennek természetesen csak akkor van értelme, ha a kapcsolatod másokkal online, pl. irc vagy mud, de nem értelmezhető nyilvánvalóan email-ben. A flood nemcsak azért nem célszeru, mert ezzel magadra haragítasz valakit, hanem azért, mert ezzel lehetelenné teszed mások számára a monitorokon megjelenő üzenetek feldolgozását. Ez a legtöbb fórumon nemhogy nem ildomos, hanem _tilos_! Elkövetéséért a legtöbb esetben figyelmeztetés nélküli kizárás jár az adott fórumról!

Egy apró megjegyzés: az Interneten általában tegező formát használ mindenki, tekintet nélkül a korkülönbségre. Akár fiatal vagy, akár már 50 éves is elmúltál, ha valaki "megszólít" a világhálón keresztül, minden bizonnyal tegezni fog, ezért te is nyugodtan tegezd.

Ezek voltak a csak Internetre vonatkozó szabályok. Fontos megjegyezni, hogy csak úgy, mint a valós életben, a neten sem illik nyilvános forumokon durva szavakat használni, káromkodni, és természetesen másokat sértő szavakkal illetni. Minden elküldött szövegednél vedd figyelembe, hogy azt a "másik oldalon" szintén emberek olvassák, akik nem szeretik, ha gyalázzák őket.

Legeslegvégül: a magyar nyelv ékezetes. Tekintettel arra, hogy legtöbb helyen az ékezetes betuk átvitele problémákat okoz, általában ékezetek nélküli írást alkalmazunk. Adódhat azonban olyan helyzet, amikor egy vagy több szó értelme ékezetek nélkül nem egyértelmu. Ilyenkor repülőékezeteket szoktunk használni, ami tömören úgy foglalható össze, hogy az adott magánhangzót egy olyan jellel egészítjük ki, ami az ékezetére utal. Táblázatot most nem írok ide, hanem egy olyan szót, amelyben szerepel az összes magyar ékezet, ebből teljesen egyértelmű lesz, hogy melyik jel mit jelent:

a'rvi'ztu"ro" tu:ko:rfu'ro'ge'p

Jó szórakozást a játékhoz!

Vissza az ismertetők oldalára.