Tolvaj

 

A tolvajok élete:

A tolvajok élete elég érdekes, olykor egyhangú. Mint a neve is takarja, életük nagy részét azzal töltik, hogy másokat tönkre tegyenek, és kifosztják annak teljes vagyonából. Pénzt habár csak törvényen kívüliektől tudnak lopni, de a lopott holmikért egész vagyonokat kaphatnak. Sokan utálják őket, és ha meglátnak egyet, akkor rögtön távoznak onnan. Bevallom én is ezt teszem, mert nem szeretem, ha a megvásárolt 10 cipóból és 10 extra gyógyitalból egy darab sem marad. Az idegesítő az, hogy a tapasztalt nagy tolvajok képesek bárkitől úgy lopni, hogy az illető csak tíz perc múlva veszi észre, hogy valami nem kóser. Akkor határoztam el, hogy csinálok egy tolvaj karaktert, amikor egy tolvaj negyed napon keresztül gúnyt űzött belőlem. Most már én is tudok gonosz lenni és a sok segítség mellett valami rosszat is tenni. Az minden esetre jó érzéssel tölt el, hogy nem csak engem tudnak megszívatni, hanem én is tudok ilyesmit csinálni J. Ha szeretnél te is sok pénzt szerezni és jókat mulatni más kárán, akkor állj be a tolvajok közé.

Egy jó tanács: Ha tolvajt látsz, menekülj!! J

 

Hogy lehetünk jó tolvajok? :

Először is, amikor kész a karakter választani kell fajt. Érdemes nagy ügyességű fajokat választani, mert nagy szükség lesz a kitartásra. Így én legjobban a surranó fajt ajánlom (60as ügyesség).

Ha sikerült választani, akkor mennyünk el Hide mesterhez (főtértől 7d, k, ek) és ott 'mond tarsul'. Ekkor belépsz a csavargók sorai közé. A csavargóknak van egy alap 'autoloados' cucca. Ez a vándorbot. Érdemes megtartani később is, mert ezzel egy helyet kiválaszthatsz, ahová egy paranccsal bármikor odateleportálhatsz. A helyet az 'itthon' paranccsal jelölheted meg, és a 'hazamegy' paranccsal teleportálhatsz oda. A vándorbot egy kétkezes fegyver amivel lehet harcolni is, de a sebzése nagyon kicsike úgyhogy nem érdemes. A csavargókról nagyjából ennyi és akkor most lépjünk be a tolvajok világába.

Tolvajnak 10. szinten állhatsz be, ami 35000TPt jelent. Ez egy kezdőnek elég soknak tűnik, de ha megkérsz valakit, hogy segítsen, akkor biztos hamar megvagy.

Érdemes sok küldetést megcsinálni például (Camelot küldetése, Ültess te is egy bokrot, Malcolm cirkusz küldetése, A becsület küldetése, A bátorság küldetése), hogy később ne keljen vele bajlódni és ahhoz, hogy 10.szintre tudj fellépni, küldetéspont is kell.

Ha megvan az elegendő TP, akkor el kell menni Praxisba Mortorhoz, a tolvajok fejedelméhez és nála kell beállni a tolvajok közé a 'mond tarsul' paranccsal. Ha sikerült társulnod, akkor kapsz automatikusan egy tolvajköpenyt, ami ad +3 ügyességet, ami elég jelentős. Mortortól 2le parancsra a tolvajok pincéjébe jutsz, ahol reset után 4 tolvajkötél 2 fenőkő és 2 fáklya van.

Akkor jöhet a harc: először is kell 2 tőr, amivel lehet szurkálni. Ha megvan, akkor 10. szinten már hátbaszúrást is alkalmazhatunk a segítségével. 14. szinttől már lehet megkéselni, ami elég jó támadás ráadásul még ugrálni is lehet vele. Hogy ez nekünk miért jó? Talán azért mert 14. szinten egy jégharcost megölni nem piskóta. A sok késelgetéssel megy fel a piszkosharc képzettség. Érdemes minél hamarabb 28. szintre felmenni, mert akkor már rossz jellemmel lopni és megkötözni is tudsz. A megkötözés elég jó kis parancs, amivel néhány körre lebénítod ellenfeled és addig nyugodtan szurkálhatod. A lopás is nagyon fontos parancs, hiszen könnyűszerrel nagy vagyonokra tehetünk szert. Van még a kizsebel parancs mellyel pénzt szerezhetünk, de csak is törvényen kívülitől.  

 

Milyen cuccokat használjunk? : 

Hát igen, igen. Először is kell valami jó fegyver. Mivel tolvaj sunyiba szúrogatni szeret ezért logikus, hogy szúró fegyver kell J . Hát lássuk csak, tolvaj boltban elég sok féle szúró fegyver vásárolható, kedvünk és igényünknek megfelelően. Ilyen például: orvgyilkostőr, gyémánttőr, aranytőr, ezüsttőr… De azért nem minden szinten lehet megfogdosni ezeket, mert ha ügyetlen vagy, akkor kiejted a kezedből. Szóval minnél nagyobb szintű vagy, annál jobb fegyvereket foghatsz meg, tehát annál nagyobbat fogsz tudni sebezni.

Na a harc nem csak a sebzésből áll! Gondolok itt elsősorban a bénításra. Ha már így szóba jött, akkor a tolvaj esetében a megkötözésről beszélhetünk, amihez tudtommal kell tolvaj kötél is J . Na igen. Ezt nem lehet venni a boltban. Hogy ez jó vagy rossz, azt mindenki maga döntse el. A lényeg, hogy minden resetben 4 található a raktárban és ez elég kevés.

Érdemes még használni exp-számláló kütyüt a TP mérésére. Ez a tárgy autoloados tehát kilépés után nem veszik el. Érdemes használni még fáklyát, ami a sötétben való látást segíti. Én még használok fekete-szalgot, de hogy minek azt jó magam sem tudom, viszont jó dísznek J .

Nagyjából ennyi kell, de 40. szint felett szóba jöhet még a fojtókötél, ami a megfojt parancshoz szükséges.

 

A tolvajok képzettségei:

Alkudozás, hátbaszúrás, kétkezes fegyver, kétkezes harc, kéziharc, lopakodás, lopás, mechanika, megkötözés, piszkos harc, rejtőzés, szúró, támadás, vágó, védekezés, zúzó

A kék színezés azt jelenti, hogy fontos képzettségről van szó. A piros színezés azt jeleni, hogy nagyon fontos képzettségről van szó.

Alkudozás: Ez egy kereskedelmi képzettség, az egyetlen, amit csak a könyvtárban lehet tanulni. Minél jobb, annál olcsóbban veszel, s annál drágábban adsz el dolgokat.

Hátbaszúrás: ez egy nagyon fontos képzettség illetve parancs is egyben. Minél jobb, annál jobban tudod hátbaszúrni az ellenfeledet támadás gyanánt (pl.: fejvadásznak nem tudom milyen hátbaszúrása lehet, de az 1400as sebzést szakítja mint huzat). Na ennyit a képzettség fontosságáról. Persze, aki csak szemétkedésre használja a karit, annak biztos nem fontos. Ha nagyon sok kicsi lényt ölsz például mezőn, akkor nem érdemes tanulni, mert viszonylag jól fejlődik, de ha szeretnél gyorsan minnél erősebbet szúrni, akkor érdemes tanulni. A tanulás dologról annyit általánosságban, hogy mindenki maga dönti el, hogy hol szorja el a pénzét. Én csak az írányt mutatom meg.

Kétkezes fegyver: ez egy teljesen használhatatlan képzettség, mivel én még nem láttam kétkezes szúró fegyvert és mivel a tolvajok szúrásra specializálódtak, ezért nekünk semmit nem ér.

Kétkezes harc: hát nem is tudom. Ez minden kasztnál fontos képzettség, de ennél nem láttam annyira igazán fontosnak. Nagyon lassan fejlődik, ezért érdemes tanulni, de csak kis mértékben. Gyakorlatilag ettől függ, hogy a fegyvereddel (bármilyen lehet) mekkorát bírsz ütni izomból, függetlenül a fegyver erőségétől.

Kéziharc: teljesen használhatatlan képzettség, mint minden más kasztnál általában. Tisztelet a kivételnek (szerzetes). Minnél jobban tudod, annál nagyobbat tudsz ütni puszta kézzel. Érdemes mlg 65. szinten is kezdőn hagyni J .

Lopakodás: a lopakodás parancs hatékonyságát szabályozza. Én nem tartom fontos képzettségnek. Nekem a rejtőzés sokkkal jobban tetszik, de ez egyéni vélemény. (mondjuk ez az egész kasztos dolog nem egyéni? Írja az írő önmagának.)

Lopás: ez egy nagyon fontos képzettség, mivel a tolvj miről híres? A lopásról, mert ez a szakmája, tehát érdemes sokat lopni, mivel a cuccokat jó pénzért el lehet adni. Ennél a kasztnál sok s strómen. Ez alatt azt értem, hogy sokan csak szemétkedésre használják a karaktert és ezt a lopás képzettség segítségével teszik. Mondjuk, ha őszintén magamba nézek én is szemét tolvaj vagyok. Van már a számlámon 2 Mágia gyűrűje is, amit még akkor 5milla aranyért adtak J . Tanúság: így jár az aki triggerel és Wizard nem bűnteti. Na nagyjából ennyit a képziről. Remélem mindenki érti a fontosságát. (megjegyzés: nem csak Almástekercs versennyel lehet meggazdagodni. 2percnyi munkával 10millával gazdagabb lettem J )

Mechanika: ez a zárfeltörés parancs hatékonyságát befolyásolja. Nem tartom igazán fontosnak, őlés szempontjából. Szemétkedés szempontból jó.

Megkötözés: mint színéből és nevéből is látszik ez egy nagyon fontos képzettség. A tolvaj bénítását adja. (ettől is tápos fejvadász). A megkötöz parancs eredményességét adja. Minél jobban tudod annál hamarabb és annál kevesebb kötéllel tudod megkötözni ellenfeledet. Mindenki ezt a kombót használja ölésre: megkötöz ellenfél, (ha sikerült)hátbaszúr ellenfél. Nagyon tuti mert 6körre lebénul kötözéstől és aztán kap egy nagy sebzést hátbaszúrás miatt, majd lehet megkéselgetni. Autoattackos, azaz rögtöntámadós lénynél nem alkalmazható csak a megkéselés.

Piszkos harc: ezt is fontos képzettségnek tartom, mivel ettől függ a megkéselés parancs erősége. Minél jobb a képzi annál erősebbet szúrsz késeddel és annál nagyobb az esélye, hogy egyáltalán eltalálod. Elég gyorsan fejlődik a többi képzettséghez képest, de persze kinek mi a gyors. Nem érdemes tanulni, mert megy magától is, de ha van felesleges pénzed akkor érdemes belerakni egy keveset, de persze csak akkor ha már a hátbaszúrás a lopás és a megkötözés jobban áll.

Rejtőzés: fontos képzi…persze nem ölés szempontjábol, hanem a szemétkedéséből. A rejtőzés parancs hatékonyságát adja. Minél jobban tudod, annál hamarabb tudsz eltűnni az árnyékban és annál tovább tudsz úgy maradni. Isszonyú lassan fejlődik, de komolyan. Érdemes nyomni bele pénzt, persze csak ha szeretsz szemétkedni (az író magába néz és ezt a kérdést teszi fel: ki nem szeret szemétkedni? [a válasz rögtön készi is volt] hát Papi! Isszonyú röhögés megy úrrá a számítógép mögött.) Na erről ennyit J .

Szúró: legjobb képzi, mivel a tolvaj szúrkál. Ettől függ nagyban, hogy mekkorát tudsz szúrni a fegyvereddel. Nagyon lassan fejlődik ezért érdemes nyomni bele egy rahdelni pénzt. Megéri a sok költekezés hidd el.

Támadás: a másik fontos támadó képzettség. Talán nem annyira fontos mint a szúró, de jelentős ez is. Ettől a képzettségtől függ, hogy egy lényt mennyire, vagy egyáltalán el tudod e találni. Mondjuk vannak olyan "lényecskék" akiket még 100as képzi mellett is nagy nehézségek árán lehet leszedni (pl.: Törzsfőnök). Nagyon lassan fejlődő képzettség. Érdemes bele sok pénzt nyomatni. Szintén megéri a kölltekezés. Mondjuk, ha ügyesen tolvajkodsz, akkor sok pénzt szerezhetsz.

Vágó: használhatatlan képzettség tolvaj számára. Mi inkább szúrót használunk csak. A vágó maradjon csak az AHknak és a Lovagoknak.

Védekezés: én erre csak azt tudom mondani, hogy minden kasztnál ugyan olyan fontos. Majdnem a legfontosabb. Ettől függ, hogy az ellenfél mennyire tud eltalálni vagy egyáltalán el tud e. Minnél jobb a képzi, annál kisebbet üt ugyanaz a lény. Úgy vettem észre, hogy tolvajnál fejlődik a leggyorsabban!!!!! Egyik karimnál sem fejlődött ilyen gyorsan. Ez alatt azt értem, hogy folyamatos forgolódás mellett 1 azaz 1 egész óra alatt kezdőről legendára vittem fel amőbákon!!!! Ebből érthetődő, hogy nem érdemes tanulni. Minden esetre először cameloti csatornapatkányokon gyakorold, majd shahriári istállóba lovakon, tevéken és öszvéreken, majd mehetsz Axandóriába amőbákhoz. Ha érdekel a részlet: akkor írj levelet vagy EVn kérdezd meg, vagy nézd meg valamelyik másik kaszt leírásnál (azt hiszem mágusnál részletesen leírtam a folyamatot).

Zúzó: használhatatlan képzettség tolvaj számára. Mi inkább szúrót használunk csak. A zúzó maradjon csak a mágusoknak.

Egyéb tolvaj dolgok:

Mivel aa tolvaj kasztot túl táposnak találták, ezért a tolvajok már 40. szint után TKsok azaz törvényen kívüliek lesznek.

A tolvajok parancsai:

10. szinttől: hátbaszúr, tolvajparancsok, tolvajhírek, sziszeg, végigmér

11. szinttől: homokszórás

14. szinttől: megkésel

15. szinttől: forgolódik, megáll

16. szinttől: rejtőzés

17. szinttől: lopakodás, lopakodásvége

18. szinttől: zárfeltörés

20. szinttől: lefegyverez

24. szinttől: gáncsvetés

25. szinttől: kizsebel, lop

28. szinttől: megkötöz

40. szinttől: fojt, lebuktat