Lovag

(készítette Lobonc és Aurus)

 

A lovagok élete:

A lovagok élete elég monoton. Feladatuk a gyengébbek védelmezése az erősebbektől. Elég erős teremtmények, már kezdő korukban is okozhatnak meglepetéseket. Nagyon sok képzettséggel rendelkeznek, és ezek nagy része mind harci képzettség. Ezeket nem érdemes fejleszteni, mert a sok harc alatt nagyon gyorsan fejlődnek. A lovagok nagy része kedves és segítőkész. Ha valami segítségre lenne szükséged, bátran fordulj hozzájuk. A lovagok erejét, csak szívük nemessége múlja felül. Ha valahol szavalni hallasz valakit, akkor ott biztos lovag jár. A szavalás rettentő bátorságot ad nekik és ez által sokkal erősebbek lesznek. 

 

Hogy lehetünk jó lovagok? :

Amikor kész a karakter, egy fajt kéne választani. Mivel a lovagok harcos termetűek, ezért az állóképességre, az ügyességre és az erőre van szükségük. Így aztán én az Óriás és az Ogár fajokat javasolom.

Ha sikerült választanunk, akkor először is be kell állni harcosnak (főtértől 6ny, 3e, ny, mond tarsul). Csak 10. szinten állhatunk be lovagnak, de csak akkor, ha megfelelőek a státuszaink. A harcosoknak nincs alap autoloados cuccuk, de a vezérnél kérhetnek két pengét, a "bolint vezer" paranccsal. Egy kezdőnek elég jó fegyver azt hiszem.

Na akkor már el is kezdhetünk játszani. A fegyver már meg is van. Érdemes az egerekkel kezdeni. Öljünk meg jó sokat és azzal fejlődnek a képzettségeink. Érdemes sok küldetést megcsinálni, hogy később ne kelljen velük bajlódnunk (Camelot küldetése, Ültess te is egy bokrot, Malcolm cirkusz küldetése, A becsület küldetése, A bátorság küldetése). Ezeket viszonylag könnyedén megoldhatjuk, segítség nélkül is. A 10. szinthez 35000 TPt kell szereznünk, ami elég soknak tűnik, de ha megkérsz valakit, hogy segítsen, akkor gyorsan megvan (Lord Celbarn küldetése 20000TP).

Ha sikerült összeszedni a szükséges TPt, akkor lépjünk fel 10. szintre Alvezérnél a "mond lep" paranccsal. Ha tényleg 10. szintűek vagyunk, akkor el kell menni a Lovagok várába és társulnunk kell közéjük. Én úgy tudom, hogy minimum 20as karizma, 20 erő és jó jellem kell a társuláshoz, mert különben majrézik Galahad, hogy csak szép emberek viselhetik a lovagi címet. Na akkor menjünk el Galahadhoz (Alvezértől k, 4e, 6k, e, 11dk, 8k, kastely, 3e, mond tarsul). Ha sikerült társulni és nem majrézott Galahad, akkor tanultál egy csomó dolgot. Ezek a következők: szaval, lerohan, ledönt, behúz, suhint, lovasroham, stb. Ezekről bővebben a Lovagok parancsainál beszélek.

Ezután érdemes kiadni egy 'indul' parancsot, mivel vértet és pajzsot érdemes minden belépéskor kérni. Ezután lehet menni fegyvert csinálni, aztán irány az öldöklés. :) A legfontosabbak: támadás, védekezés, zúzó v. vágó. A védekezést viszonylag könnyen lehet fejleszteni és érdemes is, mivel nincs semmilyen védővarázslat, azaz egy lovag kapja elég rendesen a sebzést (később a rengeteg HP (óriás lovagnak 2060) mondjuk segít ezen). Szóval, kb. kiváló védekezés után a támadást kell nyomni rendesen, mert ugye élni kell valamiből, és ha nem találunk el semmit, akkor abból minden lesz, csak fejlődés nem. Érdemes a mezőn sokat öldösni, lerohanni, ledönteni, mivel a lerohanástól fejlődik a páncélviselet és a nehézvértviselet, amik később nagyon kellenek majd. A suhintást is érdemes használgatni sűrűn, mivel attól meg a megfelelő fegyveres képzettség (vágó, zúzó) fejlődik szépen. Ezekre nem is érdemes pénzt költeni. A 10. és 20. szint között ideális hely a manóbarlang, könnyen ölhető szörnyek vannak arrafelé (Muhába nem érdemes beleszaladni), a többit meg a bemegy, suhint, kijön taktikával le lehet ölni. 20. szint után faemberek mennek már simán, Praxis temetőben zombik, csontvázak, árnyakkal megvan a 30. szint, ami után korlátlan ideig lehet ogrézni. :) Én (mármint Lobonc J)személy szerint ott lettem félisten, legjobb barátom, Subidubi segítségével (csapatolás folyt gőzerővel). 50. után meg hősiharcban sivatag, jégharcosok, dér- jégóriások, papok stb. Onnantól tulajdonképpen minden megy.

Na akkor jöhet a harc. Csináltassunk magunknak autoloados fegyvert a kovácsnál (bővebben a milyen cuccokat használjunk résznél). Mennyünk el Galahadhoz és kérjünk tőle pajzsot meg vértet a "ker vert" és "ker pajzs" parancsokkal. Keressük meg az áldozatunkat. Kezdjünk el szavalni, a "szaval" paranccsal és akkor támadás. Érdemes a "lerohan" paranccsal kezdeni, mert ha bejön, akkor 6-8 körig is feküdhet az ellenfél mozdulatlanul. Ezután suhintsuk meg a fegyverünkkel a "suhint" paranccsal. A suhintások között 5 kört kell várni még újra jó helyzetben lesz a Lovagunk.

Aztán szépen fejlődjünk és sokat öljünk. Nagyjából ennyi kell a boldogsághoz J.

 

Milyen cuccokat használjunk? : 

Van saját fegyverük, amit már 10. szinttől kezdve megkap mindenki (azaz el lehet készítetni a kovácsnál (főlovagtól 2d, k, e, műhely). Ez autoloados (azaz kilépéskor nem veszik el), és szépen sebez, főleg 60. szint felett (tapasztalat: a legjobb fegyver), más nem foghatja meg, és ha véletlen az a szint alá esünk, ahol csináltattuk, akkor meg sem lehet fogni. A fegyvertípusok között sok különbség nincs, más a nevük, sebzésben ugyanott vannak (kivéve az egy, és kétkezesek természetesen): egykezes 400hp maximum, kétkezes 800hp maximum (igen, maximálva van a lovagok sebzése is, állítólag). Kezdőként érdemes kétkezes fegyvert hordani, mivel a hősiharc ahhoz ad pluszt, illetve gyorsabban fejlődik.

A lovagok fegyverei:

Egykezes vágó fegyverek: Lovagi Kard, Csatabárd

Kétkezes vágó fegyverek: Pallos, Kétkezes Csatabárd

Egykezes zúzó fegyverek: Láncos Buzogány, Csatacsillag

Kétkezes zúzó fegyverek: Harci Pöröly

Egykezes fegyverekhez a kétkezes harc képzettséget kell figyelembe venni, míg a kétkezes fegyverekhez a kétkezes fegyver képzettséget értelemszerűen. Ezen kívül meg akadnak bizonyos fegyverek a lovagok fegyvertárában, ilyenek például a kopják, pika, pajzs, ezeket úgy kell megvásárolni vagy kérni, de mégis a leghatásosabb fegyver a kovácsnál elkészített lovagi fegyver, ezeknek a fegyvereknek a sebzése jóval nagyobb a sima fegyverekénél.
A fegyver kovácsoltatás menete:

"mond uj"
Ez akkor szükséges, ha már volt fegyvered és újat szeretnél.

"mond <név>"
Meg kell adnod a fegyvered nevét, ezt a nevet a különböző parancsokban használod majd, kívülről, vagy a leltárban nem ez fog látszani. (pl. a megfog parancsnál használod ezt a nevet.)

"mond rovid <leírás>"
Itt azt a nevet adhatod meg, mely kívülről látszani fog. Ez a név lehet több szavas is, vagy színes akár.
(pl. m
ond rovid %^RED%^Gyilkos Pallos%^RESET%^)
A fenti példával a fegyvered neve pirossal kiírva
Gyilkos Pallos lenne.

"mond hosszu <leírás>"
Itt kell megadnod a fegyver hosszú leírását, ez fog látszani akkor, ha valaki rá néz a fegyveredre.
(pl. mond hosszu Egy diszes markolatu lovagi kard.)

"mond tipus <fegyvertípusa>"
Itt kell megadnod a fegyver típusát.
(pl. mond tipus lovagi kard)

"mond kesz"
Értelemszerűen azt jelenti, hogy minden dolgot megadtál, ami a fegyver készítéséhez szükséges.

"mond kovacsol"
A kovács elkezdi kovácsolni a fegyvert, mely ha kész lesz 10000 aranyba fog kerülni, ne aggódj ha nincs nálad annyi arany, mert tudtommal akkor is megkapod a fegyvert.

A fegyverek előbb vagy utóbb megkopnak, a kovácsnál tehát köszörültetni is lehet. Ennek elég egyszerű módja van.
Oda kell adni a kovácsnak a fegyvert és azt mondani köszörül (mond koszorul).
A pika és a kopják szálfegyvernek számítanak, ezeket a raktárban vásárolhatod meg, ha szükséged van rá. A pika rendes harcban is
alkalmazható, míg a kopják (sárkány dárda is kopja) rendes harcban semmit sem sebeznek, kivéve a suhintást ás a sárkánydárdát sárkányok ellen. A kopjákat a lovasrohamhoz szokás használni.

Érdemes kérni valakitől egy exp. számláló kütyüt a tapasztalati pont mérésére.

Vértek, pajzs: főlovagnál: ker pajzs, ker vert. Ha már benne vagyunk valamilyen "rangcsoportban" (Korona, Kard, Rózsa), akkor tudjuk hordani a megfelelő páncélviselet képzettség mellett (jó, mester, a legjobb) a megfelelő jelképes vértet, amit a három halállovagtól lehet beszerezni (azaz le kell őket ölni érte). A Korona vert Gormnál van (600.000 TP), a Kard Dradtnál (800.000 TP), a Rózsa vért pedig Sothnál (1.000.000 TP). A szörnyek nem autoatackosak, viszont suhintanak, tűzgolyóznak, hősiharcolnak és használják a bénítást és a halál szavát (előző Soth esetében: 1000 hp alatt halál szava, 1100 hp alatt bénítás szava, értelemszerű a hatásuk). Érdemes valamelyik nagyobb félisten lovagtól kérni inkább a vérteket, főleg alacsonyabb szinten. :) Bejutni a lovaghoz Praxisban, a temetőben lehet (főtértől: 3ny, 3e, osveny, kapu, ugral, eny, e, ek, le; itt egy boltívhez érünk, amit csak akkor lehet átlépni, ha három különböző rangú lovag áll előtte, utána várnak a csontvázharcosok. Szerintem a leghalálosabb ellenfelek). A vértek (a sima is) állóképességet ad, ami a szinttől függ (5 szintenként plusz egy), valamint állóképességtől függ, hogy mennyit. Egy óriás maxos állóképességű és 65. szintű lovag a sima vérttől plusz 20 állóképességet kap. A Korona vért ezen felül egy erőt, egy karizmát, egy ügyességet és még 6 állóképességet; a kard egy karizmát, ügyességet és még 6 állóképességet, a rózsa pedig még egy erőt (azaz összesen kettő), és még 6 állóképességet. Óriásnak legalábbis.

Érdemes varázserejű övet is szerezni Xariustól. Ad + 10 erőt. És ráadásul autoloados. Elég jó öv.

41. szinttől nagyon fontos embernek és törpének a csontkard, aminek a megfogásához kitűnő kétkezes fegyver, legjobb támadás és vágó, 42es bölcsi és karizma valamint 41es szint és szent jellem. Ezt a fegyvert csak ember, tünde, fél-tünde, hobbit, törpe tudja megfogni.

50. szinten a sajátfegyver erősödik.

 

A lovagok képzettségei:

Alkudozás, dobó, etikett, fegyverismeret, hősköltészet, kétkezes fegyver, kétkezes harc, kéziharc, legázolás, lovagi harcmodor, lovaglás, lövő, mágikus védelem, mágikus támadás, megmentés, nehézlovas kopja, nehézvért viselet, pajzshasználat, páncélban lovaglás, páncélviselet, szálfegyverek, szúró, támadás, vágó, védekezés, zúzó

A kék színezés azt jelenti, hogy fontos képzettségről van szó. A piros színezés azt jeleni, hogy nagyon fontos képzettségről van szó.

Alkudozás: Ez egy kereskedelmi képzettség, az egyetlen, amit csak a könyvtárban lehet tanulni. Minél jobb, annál olcsóbban veszel, s annál drágábban adsz el dolgokat. Ha már nincs értelmes tanulható képzi akkor ezt gyakorold.

Dobó: Egy teljesen használhatatlan képzettség. De dísznek jó. Ha túl sok a pénzed és már minden fontos képzettséged maxon van, akkor esetleg tanulgathatod, de inkább add a másik karakterednek, vagy esetleg a rászorulóknak.

Etikett: Ez egy elég fontos lovagi képzettség. A szavalással lehet gyorsan fejleszteni. Nem érdemes pénzt kiadni rá. Inkább szavalj jó sokat.

Fegyverismeret: még nem írták meg ezt a képzettséget.

Hősköltészet: Ez is fontos képzi. Szintén a szavalással lehet fejleszteni, de az Etikettnél jóval lassabban fejlődik. Pénzt nem érdemes belefektetni az óradíj miatt. Inkább szavalj jó sokat és légy türelmes. Úgy tudom, ettől a képzitől függ, hogy a szavalás mennyi pluszt ad a támadásra. Minden esetre érdemes minnél hamarabb kimaxolni.

Kétkezes fegyver: olyan közepesnek mondható képzettség. Akkor van jelentősége, ha kétkezes fegyvert használsz. Viszonylag lassan fejlődik, szóval ha mar minden fontosabb képzid maxos, akkor érdemes tanulni, de csak ha kétkezes fegyvert használsz. Én inkább két lovagi kardban bízok, de mindenki magának dönti el.

Kétkezes harc: Ez egy nagyon fontos képzettség a lovagoknak. Ettől függ, hogy a fegyvereddel mekkorát tudsz ütni az ellenfeledre. Ez a kiírt szövegben is megnyilvánul. Ha már maxos, akkor azt írja ki, hogy "darabokra cincálod ellenfeled húsát a fegyvereddel". Szóval egy rulez képzi. Érdemes fejleszteni mert magától elég lassan fejlődik. Bár amúgy is lassan fejlődik.

Kéziharc: Ez egy félig fontos képzi. A hétköznapi használatban lényegtelen képzi, viszont ha valaki használj sűrűn a behúz parancsot, akkor ezt érdemes fejlesztenie. Elég lassan fejlődik és magától meg szinte lehetetlen kimaxolni. Gyakorlatilag a behúz parancs erősségét szabályozza és ha netalántán nem lenne fegyvered akkor a puszta kezezést is befolyásolja.

Legázolás: a lovasrohamhoz kell ez a képzettség. Minél jobb a képzi, annál nagyobb az esélye annak, hogy legázolod az ellenfeled. Nagyon gyorsan fejlődik ezért nem érdemes tanulni.

Lovagi harcmodor: a hősiharc parancs erősségét szabályozza. Ettől és a rangtól függ, hogy mennyit kapsz zúzóhoz, vágóhoz, pajzshasználathoz és kétkezes harchoz. Minél nagyobb fokon van a képzettség, annál több pluszt ad a hősiharc. Viszonylag jól fejlődik ezért ezt sem érdemes tanulni.

Lovaglás: elég jó képzettség. Ettől függ, hogy fel tudsz ülni egy lóra vagy sem. Magától iszonyú lassan fejlődik ezért érdemes az istállóban tanulni. Ha elérte a kielégítő szintet, akkor már fel tudsz űlni a lóra. Ha a képzi elérte a félisteni szintet, akkor már nem fogy az SPd lovaglás közben.

Lövő: Ugyan az a helyzet, mint a dobó képzettséggel. Egy teljesen használhatatlan képzettség. De dísznek jó J. Ha túl sok a pénzed és már minden fontos képzettséged maxon van, akkor esetleg tanulgathatod.

Mágikus védelem: hát nem is tudom. Ezt dísznek tették be? A mágusoknak meg a varázsló izéknek biztos jó, de nekünk lovagoknak semmit sem ér.

Mágikus támadás: hát nem is tudom. Ezt dísznek tették be? A mágusoknak meg a varázsló izéknek biztos jó, de nekünk lovagoknak semmit sem ér.

Megmentés: a megment parancs hatékonyságát szabályozza ez a képzettség. Minél jobban tudod a képzettséget, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül megmentened a játékost. Lassan fejlődik ezért érdemes pénzből tanulni.

Nehézlovas kopja: ennek a képzettségnek igazából csak 55. szinttől van értelme. Ettől függ, hogy meg tudod e fogni a kopjákat és minél jobb a képzi, annál nagyobbat tudsz velük sebezni, már ha eltalálod őket. Ezt is tanulni kell, mert magától alig fejlődik. Érdemes rászánni pénzt.

Nehézvért viselet: nagyon fontos képzi. Ettől függ, hogy mennyire tudod lerohanni az ellenfeledet. Viszonylag lassan fejlődik ezért érdemes rakni bele egy kis pénzt, de megéri mert nagyon jó. A lerohan parancs erősségét szabályozza és ha sikerül lerohannod az ellenfeledet, akkor akár 6-8 körig is a földön feküdhet.

Pajzshasználat: elég jó képzi. A ledöntés parancs hatékonyságát szabályozza. Minél jobb a képzi, annál jobban tudod ledönteni az ellenfeled harc közben is. Olyan szinten fejlődik mint a nehézvért viselet, de ezt szerintem nem érdemes tanulni.

Páncélban lovaglás: ezt a képzit úgy tudom, hogy még nem írták meg.

Páncélviselet: ettől is függ, hogy tudod e viselni a jelképes vértezeteket. Nagyon fontos ilyen szempontból. Magától alig fejlődik, szóval érdemes fejleszteni. Lerohanás közben szokott fejlődni néha, de nem jellemző. Minden esetre a jelképes vértezet minden pénzt megér egy lovag számára.

Szálfegyverek: ez a képzettség is kell a lovasrohamhoz. Azt szabályozza, hogy hány százalékban jön be a legázolás, ami a legjobb eredménye ugye a rohamnak. A lovasrohamtól ez is gyorsan fejlődik, tehát nem érdemes pénzből fejleszteni.

Szúró: Egy teljesen használhatatlan képzettség. De dísznek jó. Ha túl sok a pénzed és már minden fontos képzettséged maxon van, akkor esetleg tanulgathatod, de inkább add a másik karakterednek, vagy esetleg a rászorulóknak.

Támadás: nagyon fontos képzi. Olyan közepesen fejlődik, de érdemes tanulgatni. Ettől a képzitől függ, hogy mennyire találod el vagy egyáltalán eltalálod e az ellenfeled. Innentől kezdve egyértelmű a fontossága.

Vágó: a vágó fegyverek ütési erősségét szabályozza. Ha te a vágó fegyverekre esküszöl, akkor ezt érdemes fejleszteni. A zúzó gyorsabban fejlődik, de én még is ezt ajánlom. Vágó fegyverek jobban bejönnek a lovag számára.

Védekezés: nagyon fontos képzi. Nem érdemes fejleszteni, mert gyorsan fejlődik magától is. Inkább menny el és gyakorold a cameloti patkányokon, shahriári istállóban, majd az axandóriai amőbákon. Ettől a képzitől függ, hogy az ellenfeled mennyire tud megütni, vagy egyáltalán eltalál e.

Zúzó: a zúzó fegyverek ütési erősségét szabályozza. Ha te a zúzó fegyverekre esküszöl, akkor ezt érdemes fejleszteni, de ne nagyon mert magától is gyorsan fejlődik.

 

Egyéb lovag dolgok:

A Lovagok miről is kapták a nevüket? Én úgy tudom arról, hogy lovon harcolnak. Hát ez az. Akkor mi is lovagoljunk. Az istállóban lehet kérni lovat, vagy hátast magunknak, persze ingyen a "ker lonév" paranccsal. A bent tartózkodó állatok nevát az "allatok" paranccsal tudhatjuk meg. A kérésnél a ló nevát nagy kezdőbetűvel kell írni. Nem minden faj tud minden féle lovon lovagolni. Én például ogár fajjal nem tudok csak hátason ülni. Ha a lovaglásod kielégítő legalább, akkor már fel tudsz ülni a lóra a "felul" paranccsal. Leszállni a "leszall" paranccsal lehet. A ló azért jó, mert nem megy le annyira az SPd, amikor mászkálsz. Ráadásul csak lovon lehet lovasrohamot indítani, ami elég erős támadás.

A másik lovag parancs a "rang", melynek hatására kiírja a bent lévő lovagok rangját. A rangtól függ, hogy tudsz e viselni egy neves páncélzatot mint például a korona vagy a rózsa-jelképes vértje. A rangban előre is meg visszafelé is lehet jutni. Az előbbit, akkor ha teljesítesz egy lovag küldetést, míg az utóbbi akkor, ha valami nagyon rossz dolgot tettél. Előléptetni és lefokozni csak is olyan lovag tud, akinek a rangja elérte a rózsa bajnoka címet vagy annál dicsőbb mint pl.: rózsa mestere, rózsa nagymestere.

Rangok:

 

Lovak tipusai:

Mamut: Romboló, Behemót, Iván, Tank

Ló: Kincsem, Malica, Próféta, Vihar

Póni: Kedves, Kócos, Foltos, Guta, Konok, Csámpás

 

Halallovagok:

Nos, a Halállovagokról annyit kell tudni, hogy ezek nem benítható szörnyek, viszonylag magas, de azért elviselhető életerővel. A három Halállovagnál van a jelenlegi három Rend teljes vértezete, minden resetkor megújulnak, de nem autoloadosak ezek sem. A lovagok maguk tehát nem bénulnak, ők viszont számos trükkel megkeseríthetik életeteket. Ilyen pl. a tűzgolyó varázslatuk, ami elég szépen sebez. Ilyen aztán az is, hogy ők maguk képesek a bénitásra. Lord Soth már ha a támadónak 1100 alá esik az életereje, akkor kimondja a Bénítás hatalomszavát. És 900 HP alatt pedig kimondja a Halál hatalomszavát, ami azonnal megöl. A másik 2 lovag kevésbe kemény: mind életerő, mind sebzés szempontjából könnyebb velük elbánni, s a "varázslási küszöbük" is alacsonyabb. Tehát nem 1100, hanem kevesebb életerő alatt bénítanak csak le, s 900-nal kevesebb HP alatt használjak csak a Halál Szavát. Mindhárom lovag ismeri és használja is a mai alap lovag parancsokat is: lerohanni persze nem fognak senkit, s ledöntéssel sem találkoztam. De hősiharcot tudnak, s suhintanak is, elég szépet. Néhány ötlet: ajánlatos turbót kérnie azoknak, akik ölni akarják őket, s ha netán valaki egymaga veselkedik neki: annak a fényvért és asztrálpajzs is melegen ajanlott. Lerohanással, ledöntessel kár próbálkozni, s a hősiharc is kerülendő, mert sűrűn ki kell majd szaladni, főként Soth esetében. Suhintani érdemes csak igazából. Nagyjából ennyi lenne.

Kritériumok:

Hősiharc: lovagi harcmodor - jó, Korona Mestere rang.

Sárkánydárda: 60. szint és a nehézlovas kopja felcserélhető sárkánydárdára.

Korona cucc: jó páncélviselet

Kard cucc: mester páncélviselet

Rózsa cucc: legjobb páncélviselet

Nehézlovas kopja: 55. szint

 

A lovagok parancsai:

szavalas, lerohan, ledont, suhint, behuz, lovasroham, eloleptet, lefokoz, hk, hosiharc, kived, megment, rang, rangok, felul, leszall

Lerohan: ha van rajtad páncélzat, akkor lerohanhatod az ellenfeledet és ha sikerül, akkor néhány körig a "padlón" lesz és szabadon ütheted anélkül, hogy ő ütne rád. A nehézvértviselet, minél több ügyesség és 80%-os terheltség kell a sikerhez. Ha bejön, az ellenfél 8 körig biztosan a földön fekszik, azaz nem támad ránk, csak mi ütjük őt.

Ledont: harc közben, ha van nálad pajzs és bejön a parancs, akkor ledöntheted az ellenfeledet a lábáról egy ideig. Ezzel a paranccsal tud egyedül ugrálni a lovag az ellenfelére, igaz kicsit sebez, de gyorsan fejleszti a pajzshasználat képzettséget. Pajzzsal próbáljuk meg ledönteni az ellenfelet, elég ritkán jön be, akkor is csak max 3 körig béna az ellenfél, pajzshasználat kell hozza.

Suhint: ezzel a paranccsal, ha van nálad harci fegyver, akkor megsuhinthatod ellenfeled és ha nagyon jól sikerül megsuhintanod, akkor jó nagyot sebződik. A sebződés mértéke a támadás és a fegyver típusának képzettségétől függ (érdemes vágót használni). Az adott fegyveres képzettség kell hozzá (szálfegyverek, vágó, zúzó (tőrrel nem lehet suhintgatni), illetve kétkezes fegyver vagy harc). Ha bejön, az egy szép nagy adag sebzés, de abban a körben mindenkepp bent maradunk az ellenfélnél. 5 körönként lehet egyszer csinálni.

Behuz: ezzel a paranccsal harc közben is behúzhatsz egyet az ellenfelednek puszta kézzel. Nekem nem nagyon tetszik a parancs, de ez még nem jelenti azt, hogy nem lehet jó. Próbáld ki és döntsd el te. Kéziharc kell hozzá, kétkörönként megy, és ha még kesztyű is van rajtunk, nagyon szép nagy sebzést lehet elérni vele, lehet csinálni akkor is, ha fegyver van a kezünkben (tapasztalat szerint jobb, mint a suhintás, ha több kört töltünk bent a harcban (min. 4)).

Szaval: ennek a parancsnak a hatására szavalni kezdhetsz. Ha szavalsz, akkor sokkal bátrabb leszel és a támadásod erősen megnövekszik. Etikett és hősköltészet kell hozzá, ezektől függ, hogy szavaláskor mennyi pluszt kapsz a támadásra (ha mindkettő maxos, az 37-tel növeli a támadást).

Lovasroham: Legázolás, lovaglás, nehézlovas kopja, szálfegyverek, és minél nagyobb megterheltség kell hozzá. A nonplusz ultra lovagi képzettség: kell hozzá Kard Lovagja Rang, 46. szint (innen könnyűlovas kopja, 55-től nehézlovas kopja, 60-tol sárkánydárda, én szinte mindig nehézlovas kopját használok, a sárkánydárda és közte semmi különbség nincs szerintem), függ az ellenfél védekezésétől és a Te ügyességedtől, hogy mennyire jön be. Három eset lehetséges:

1. vagy elmész az ellenfél mellett, ekkor meg sem támad, újrapróbálni felesleges, azt csak a kopja bánhatja (el lehet törni, ha bénázik a lovag).

2. beledöföd a kopját (ez kb. 500hp sebzés, az is jónak mondható; és ha a karizmád is magas, még az is lehet, hogy e mellett még el is mész az ellenfél mellett, azaz meg sem támad, lehet leszállni és lerohanni).

3. legázolás: ez %-os sebzés; öltem már Bogafőnököt egy körben, Drawnijt egy körben, a halállovagokat egy körben stb. :) azaz rengeteget sebez. Tudni kell még ehhez, hogy maxos képzettségek mellett nagyjából 1/3 arányban jön be mindhárom lehetőség átlagos (50 körüli) ügyességgel. Kicsit leszorították a sikert, mivel tényleg nagyon erős dolog. Nem érdemes szálfegyveres ellenfél ellen alkalmazni. Az kiszed a nyeregből (ami sok kör fekvés, azaz bénultság) (barbár ellen sem :) ).

Eloleptet, lefokoz: minimum Rózsa Bajnok lovag tudja csinálni. Rang, rangok parancs áttanulmányozása után lehet látni: a lovagok körében kialakítottak egy rangrendszert: a Rend Nagymestere Bombook, a legmagasabb elérhető rang a Rózsa Nagymestere (max három ember: Sorn, Amanovik nagymesterek, a harmadik embert nem ismerem), a legalacsonyabb az Apród rang, ide érkezik minden kezdő lovag. Az előléptetést kérni lehet (bár én szebbnek tartom, ha megkeresnek vele, hogy érdemes vagy rá), lefokozást meg sok mindenért lehet kapni. Azért ez utóbbi nem túl sűrű eset.

Hk: a lovagi képzettségek számszerű formában. Önmagáért beszél.

Hosiharc: lovagi harcmodor és rang függvényében jelentősen növeli a vágó, zúzó, kétkezes harc és pajzshasználat képzettségeket (maxosan Rózsa lovagként az előzők sorrendjében ennyivel többek: 18, 18, 25, 25). Kell hozzá minimum Korona Bajnoka rang és 30. szint (ha jól emlékszem). Ha bekapcsoljuk a fenti pluszokon kívül mi nagyobbat sebzünk, és rajtunk a gonoszok kisebbet sebeznek, valamint nem lehet mérgezni bennünket, viszont nem lehet MENEKÜLNI 10-15 körig. Azaz remekül bele is lehet halni a dologba.

Felul, leszall: az istállóban (főlovagtól: 2d, ny, e, istallo (parancsok: allatok, ker <Allatnev>) lehet kérni lovat (ogároknak, óriásoknak mamutot) amin lovagolva félisteni lovaglástól kezdve nem fogy a kitartásunk, illetve a támadásra és védekezésre elég szép bónuszokat kaphatunk (szám szerint 27, 20, maxos képzettség mellett)).

Kived: sp-ből kivéd egy támadást (20 kitartás), szerintem nem túl hasznos.

Megment: a megmentés képzettség kell hozzá, ha bejön, a célszemély minden támadója minket fog csépelni.

Fegyverismeret: nem írták még meg.

Pancelban lovaglas: nem írták még meg.